maandag 16 februari 2009

vraag: Hoe kun je zuivere intentie verkrijgen bij het opdoen van kennis?

Hoe kun je zuivere intentie verkrijgen bij het opdoen van kennis?

--------------------------------------------------------------------------------

De Edele Shaych (Mohammed bin Saalih al-`Othaimien) – moge Allaah hem beschermen - werd gevraagd: Hoe kun je zuivere intentie verkrijgen bij het opdoen van kennis?

Hij antwoordde met zijn uitspraak: Zuivere intentie in het opdoen van kennis verkrijg je door (verschillende) zaken:

De eerste zaak: Dat je de intentie hebt om daarmee het bevel van Allaah uit te voeren, want Allaah heeft het bevolen. Hij heeft gezegd:



فاعلم أنه لا إله إلا الله واستغفر لذنبك

Dus weet dat niets het recht heeft om aanbeden te worden behalve Allaah en vraag vergeving voor jouw zonde. [Soerah Mohammed (47): 19]


En Hij – سبحانه وتعالى - heeft aangespoord tot (het opdoen van) kennis. En het aansporen tot iets vereist Zijn Liefde ervoor en Zijn Tevredenheid ermee en het bevelen ervan.

De tweede zaak: Dat je de intentie hebt om de Sharie`ah (Wetgeving) van Allaah te behouden want het behouden van de Sharie`ah van Allaah gebeurt door middel van het leren, het memoriseren en ook (door middel van) het schrijven.

De derde zaak: Dat je de intentie hebt om de Sharie`ah te beschermen en haar te verdedigen, want als de Geleerden er niet waren dan werd de Sharie`ah niet beschermd en had niemand haar verdedigd. En daarom zien we bijvoorbeeld Shaych al-Islaam Ibn Taymiyyah en anderen van de geleerden, dat zij Ahl al-Bida' bestreden en de valsheid van hun innovaties verduidelijkten. Wij zien dat zij (deze geleerden) veel goeds hebben bereikt.

De vierde zaak: Dat je de intentie hebt om daarmee de Sharie'ah van Mohammed- صلى الله عليه وسلم - op te volgen, want het is niet mogelijk voor jou om zijn Sharie'ah op te volgen totdat jij deze Sharie'ah kent.

De vijfde zaak: Dat je de intentie hebt om daarmee de onwetendheid van jezelf en (de onwetendheid) van anderen op te heffen.

Shaych Mohammed ibn Saalih al-`Othaymien.

Bron: Kitaboel-`Ilm blz. 186/187

Vertaald door: Aboe `Obaydirrahmaan Mohammed al-Maghribie