maandag 23 februari 2009

advies: De weg naar een zuivere intentie

De weg naar een zuivere intentie

Alle lof zij Allah, en gebeden en vrede zij met de Boodschapper van Allah en zijn familie, metgezellen en degenen die hem bijstonden.

Beste broeders en zusters, aan het begin van dit nieuwe schooljaar wil ik eenieder erop wijzen dat het vergaren van kennis geen vruchten zal afwerpen indien er geen sprake is van ichlaas, oftewel een zuivere intentie.

Al-imaam Ahmad heeft gezegd: "Niets is gelijk aan het vergaren van kennis, mits de persoon erin slaagt zijn intentie te zuiveren." Toen werd hem gevraagd op welke wijze de zuivering van de intentie plaatsvindt. Hij antwoordde toen: "Door het voornemen te hebben om jezelf en anderen van onwetendheid te bevrijden." En daarom dient de persoon afstand te nemen van alles wat de intentie kan verontreinigen, zoals zelfingenomenheid, arrogantie, waanwijsheid, of dat hij deze kennis gebruikt om hogerop te klimmen op de ladder van de maatschappij of dat hij daarmee het welbehagen van de mensen nastreeft.

Het hebben van een zuivere intentie, beste broeder en zuster, is bepalend voor al je innerlijke en uiterlijke daden. Vandaar dat toen een zoon tegen zijn vader zei, die een geleerde was: "O vader! Waarom als jij de mensen toespreekt worden zij gegrepen door emoties en beginnen zij te huilen, maar wanneer een ander het doet raakt het hun niet." De vader antwoordde toen: "O zoon! Een vrouw die huilt om haar overleden naaste is niet te vergelijken met een vrouw die ingehuurd wordt om alsof te doen."
Met deze gedachte in ons achterhoofd, dienen we te weten dat een zuivere intentie en ervan houden om complimenten te ontvangen twee zaken zijn die niet met elkaar samengaan.

Ook is de zuivere intentie niet te rijmen met het najagen van giften van mensen. Net zoals water en vuur niet samen kunnen gaan, zo kunnen ook al-ichlaas (zuivere intentie) en deze voorgenoemde zaken niet door één deur. Wanneer dus het besluit neemt om een zuivere intentie na te streven, dien je eerst de drang die bij jou aanwezig is om de mensen te behagen volledig uit te schakelen. Dit door in te zien dat alles in de handen van Allah ligt. Hij is het Die alles bezit. Niemand anders heeft een aandeel daarin. Ook dien je korte metten te maken met de liefde die eenieder van ons in zich heeft voor het krijgen van pluimen en complimenten.
Dit doe je door jezelf duidelijk te maken dat niemands prijzing en dankzegging enig verschil uitmaakt. Het stelt allemaal niets voor, het kan je niet schaden noch baten, behalve als deze prijzing afkomstig is van Allah. Dus hecht absoluut geen waarde aan de prijzing of weerlegging van de mensen en richt je enkel en alleen op het welbehagen van je Heer. Om dit alles te verwezenlijken heb je de hulp nodig van sabr (oftewel geduld) en al-yaqeen (oftewel de overtuiging). Wanneer jij niet over deze twee zaken beschikt, namelijk geduld en overtuiging, dan is het alsof jij zonder boot de zee wil op gaan.

Allah zegt namelijk:

فَاصْبِرْ إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ وَلَا يَسْتَخِفَّنَّكَ الَّذِينَ لَا يُوقِنُونَ

Oftewel:
"Wees daarom geduldig, want waarlijk, de Belofte van Allah is waar. En word niet ontmoedigd door degenen die niet (door jou) overtuigd zijn." (Soerat Ar-Roem, 60)

En Allah zegt:

وَجَعَلْنَا مِنْهُمْ أَئِمَّةً يَهْدُونَ بِأَمْرِنَا لَمَّا صَبَرُوا وَكَانُوا بِآيَاتِنَا يُوقِنُونَ

Oftewel:
"En Wij stelden onder hen leiders aan die leiding gaven volgens Ons bevel toen zij geduldig waren. En zij waren van Onze Tekenen overtuigd." (Soerat as-Sadjdah, 24)

Dus het verdient de aanbeveling voor iedere serieuze leerling om als bagage de volgende zaken te hebben: geduld en zuivere intentie. En dan mag je er van uitgaan dat succes jou zal toekomen.


Uitgetypt advies Aboe Ismaïl

bron: www.mjede.nl