maandag 16 februari 2009

advies: Aan de bekeerde zusters

Aan de bekeerde zusters

Alle lof zij Allah, en gebeden en vrede zij met de Boodschapper van Allah en zijn familie, metgezellen en degenen die hem bijstonden.

Beste zuster, de positie waarin jij je bevindt, is één die vele anderen niet hebben bereikt. Het gevoel dat jij ervaart, is niet aan anderen besteed. De leiding die jij hebt leren kennen, blijft voor een groot aantal mensen onbekend terrein. Het is zeer zeker een eer te noemen dat jij, beste zuster, als moslima door het leven mag gaan. Het vult ons met trots te weten dat jij voor dit grootse geloof heb gekozen. Dat onze gelederen aangesterkt zijn met iemand zoals jij is een verheugende tijding. Ik vraag Allah om jou hart te verstevigen en jou op dit rechte pad te houden. Beste zuster, de boodschap die ik ontzettend belangrijk acht om aan jou door te geven, is dat je de grootsheid van de Islaam tot je laat doordringen.

De Islaam die de vrouw heeft bevrijd van onderdrukking, van een minderwaardige positie binnen de toenmalige heidense omgeving. De vrouw werd toentertijd beschouwd als een verkoopwaar, als een product. Als een slavin van de man die geen persoonlijke rechten had. Als zij wist te ontkomen aan het levend begraven worden in haar jonge jaren, dan nog zou zij haar hele leven gebukt moeten gaan onder de vernedering en het onrecht dat haar werd aangedaan.

De Islaam is gekomen en wist de vrouw van deze verschrikkelijke omstandigheden te bevrijden. Zette zich in ter bewaring van haar rechten. Voor het eerst werd zij niet opgezadeld met zaken die buiten haar vermogen liggen - voorheen had zij geen keuze daarin, zij moest bergen verzetten. Voor het eerst werd de vrouw erkend en geëerd. Met de komst van de Islaam veranderde het beeld van de vrouw die niets voorstelde in dat van een gewaardeerde zus, lieftallige echtgenote en zorgzame moeder. In dat van de maakster van voortreffelijke generaties. Ook belichtte de Islaam een andere kant van de vrouw, te weten haar slimheid en andere vaardigheden die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Door een tal van kledingsvoorschriften te verplichten, kon de vrouw niet meer als lustobject worden gezien. Men werd gedwongen om verder te kijken dan alleen naar het uiterlijk. Voor het eerst werd de vrouw serieus genomen. Voor het eerst ging de vrouw de mannen voor in het goede. Zo was Khadiedjah de eerste die de Islaam omarmde. Ook ging Faatimah, de zus van 3Omar, haar broer voor in het binnentreden van dit grootse geloof. Voor het eerst viel er voor de vrouw en de man dezelfde beloning te behalen, namelijk het Paradijs.

Dit grootse geloof heeft je gemaakt tot de vrouw die je nu bent. Een vrouw die een doel voor ogen heeft, namelijk het aanbidden van haar Heer. Daar waar anderen nog steeds in de duisternis tasten, heb jij het licht al gevonden. Daar waar anderen zich verwonderen en verbazen over hun bestaan, zeg jij: "Mijn offer, mijn gebed, mijn leven en mijn dood zijn toebedeeld aan Allah, de Heer van de werelden." Daar waar anderen spreken van een zwart gat na de dood, heb jij je reeds voorbereid op de ontmoeting met jouw Schepper.

Mijn beste zuster, ga altijd op zoek naar het geloof (imaan) in jou en probeer deze steeds omhoog te brengen. Daarbij gebruikmakend van een belangrijk onderdeel, namelijk Al-Ichlaas (toewijding). Ichlaas dient de motor te zijn achter al jouw daden. Wees zuinig op het gebed, want het gebed is het licht dat jij nodig hebt op weg naar het Aangezicht van Allah. Het gebed is het proviand dat jij nodig hebt na de dood. Het gebed verdrijft alle sombere gedachten, droefheid, pijn en de onrust die men soms van binnen voelt. Beste zuster, bijt je vast aan de voorschriften van je Heer, waaronder ook de hidjaab. Jouw hidjaab is jouw alles. Jouw hidjaab vertegenwoordigt jouw vroomheid. Jouw hidjaab is het bewijs van jouw onderwerping aan Allah. Jouw hidjaab laat de hele wereld weten dat jij voor de weg van Mohammed (vrede zij met hem) hebt gekozen. Laat de hele wereld weten dat jij een dochter bent van onze moeders Khadiedjah, 3Aa'ishah en Hafsah.

Tevens adviseer ik mijn zuster om het nodige geduld op te brengen. Want je zal het in het begin hard nodig hebben om de dodelijke blikken, bijtende verwijten en hatelijke opmerkingen van je af te slaan. Zelfs van de meest naaste familieleden. Alle aanvallen en afwijzingen waarmee jij te maken krijgt, zullen met toestemming van Allah het geloof in je hart alleen doen toenemen. En weet dat het doorstaan van dit soort zaken ten goede komt aan jouw positie bij Allah. Allah zegt namelijk:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ إِنَّ اللّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ
Oftewel:
"O jullie gelovigen, zoekt hulp middels het geduld en het gebed. Voorwaar, Allah is met de geduldigen." (Al-Baqarah: 153)

De kracht van een dienaar wordt bepaald door geduld. Daarom benadrukt Allah in het voorgenoemde vers het belang van geduld en geeft Hij te kennen dat Hij aan de kant van de geduldigen staat die dankzij hun geduld alles wat hen overkomt als niets beschouwen, omdat zij terug kunnen vallen op de Steun van hun Heer, de Almachtige. De positie die deze mensen genieten kan zonder twijfel als een grote eer worden aangemerkt. En dit alles vanwege hun geduld.

Tot slot wil ik jou twee zaken meegeven die zullen bijdragen aan het verstevigen van je hart en vermeerderen van je geloof, namelijk: dankbaarheid en vergeving vragen. Dankbaarheid zorgt ervoor dat de gunst van de Islaam, die jou is overkomen, een vervolg krijgt. En zorgt ervoor dat jij deze weg blijft bewandelen. En het vragen van vergeving maakt de misstappen en fouten ongedaan. En ik vraag Allah tot slot om ons allen standvastig te maken en standvastig te laten zijn tot aan de laatste adem die wij uitblazen.


Uitgetypt advies van Aboe Ismaïl
bron: www.mjede.nl