donderdag 12 februari 2009

De rol van de moskee


Toen onze geliefde profeet Mohammed, sallallahoe alaihi wa salam,

de hidjrah verrichtte van Mekka naar Medina, was het eerste wat hij plachte te doen het bouwen van een moskee. De moskee die we kunnen vinden in een buitenwijk van Medina en die we kennen als masdjid al-Qoubaa. Hieruit kunnen we het belang opmaken van een moskee in een samenleving. En in het leven van de moslim, een rol die vandaag de dag helaas door velen wordt miskent.

Een rol die vandaag de dag helaas door velen wordt onderschat, want waar sommigen de moskee één keer per week bezoeken, anderen één of tweemaal per jaar, bezoeken weer anderen de moskee slechts als doden, terwijl het dodengebed voor hen wordt verricht. Dit terwijl de moskee een centrale rol speelde in het leven van de profeet, sallallahoe alaihi wa salam. En een centrale rol speelde in het leven van al die mensen die behoorden tot de beste generatie.


In de tijd van de profeet, sallallahoe alaihi wa salam, werd in de moskee Allaah aanbeden, gewerkt aan broederschap, liefdadigheid opgehaald, bereidde men zich voor op de strijd omwille van Allaah. Het is deze plaats waar de profeet, sallallahoe alaihi wa salam, zijn metgezellen onderwees. Het is deze plaats die als een onderdak, als een veilige haven gold voor ahl-oe-soeffah, de armen en de reizigers. Het is de moskee waar onze geliefde profeet, sallallahoe alaihi wa salam, drie dagen voor zijn heengaan voor het laatst in het openbaar werd gezien. Zo een belangrijke en centrale rol had de moskee voor de beste mens, die ooit op aarde heeft rondgelopen.


En ook voor ons dient de moskee een centrale rol te spelen. Als we kijken naar het doel van het leven, dan zien we dat de moskee hier een essentiële rol in vervuld. Allaah zegt namelijk in de Qor’aan: “En Ik heb de djinn en de mensheid slechts geschapen om Mij te aanbidden.” Als we dit horen, waar denken we dan zoal aan als we het hebben over de aanbidding van Allaah. Zijn dit niet onder meer de verplichte dagelijkse gebeden? En zijn het niet de moskeeën waar deze in eerste instantie verplicht worden verricht? Was het niet de ka’bah te Mekka die als eerste werd gebouwd ter aanbidding van Allaah?

Allaah zegt toch in de Qor’aan: “Voorzeker, het eerste huis dat voor de mensen is geplaatst is dat te Bekka, vol van zegeningen en als leiding voor alle werelden.”
En heeft Allaah ons niet opgedragen om de moskeeën te eren en te doen opleven middels het gedenken van Hem? Allaah zegt immers in de Qor’aan: “In huizen waarvoor Allaah gebood Hem erin te eren en Zijn Naam te gedenken.” En Ibn Abbaas, moge Allaah weltevreden zijn met hem, heeft betreffende dit vers gezegd: “De huizen in dit vers zijn de moskeeën die zijn gewijd aan de aanbidding van Allaah. En waarlijk de moskeeën verlichten de aarde voor de inwoners van de hemelen, net zoals de sterren de hemel verlichten voor de inwoners van de aarde.”


Beste broeders en zusters, als wij de moskeeën verwaarlozen, als wij de moskeeën niet bezoeken, als wij de moskeeën niet bouwen, hoe willen wij deze woorden van Allaah dan ten uitvoer brengen? Hoe willen wij deze woorden van Allaah praktiseren en in ons leven toepassen? Tegenwoordig zoeken de mensen hun oudedagvoorziening in allerlei zaken behalve in de Qor’aan en de Soennah, terwijl wij natuurlijk zouden moeten weten dat Allaah de beste Voorziener is.


Want zo heeft de profeet, sallallahoe alaihi wa salam, gezegd: “Wie omwille van Allaah een moskee bouwt, voor hem bouwt Allaah het gelijke hieraan in het Paradijs.”
En ook zei de profeet, sallallahoe alaihi wa salam: “De meest geliefde plaats van Allaah zijn de moskeeën.

En de meest gehate plaatsen zijn de marktplaatsen.” Hoe kan het dan dat wij in onze vrije tijd zoveel te vinden zijn in de marktplaatsen en soortgelijke settings? Terwijl we de moskeeën lijken te mijden. Hoe kan het dat wij allemaal te vinden zijn bij de opening van alweer een nieuw winkelcentrum, terwijl wij niets doen aan het bouwen van moskeeën? Hoe komt het dat wij ons gedragen als miljonairs in shoppingcentra en dat het in de moskeeën lijkt alsof wij niets te besteden hebben?
Beste broeders en zusters, wij weten allemaal dat wij ooit komen te overlijden. Wordt het dan niet tijd om ons hierop voor te bereiden?


Proviand klaar te zetten voor deze reis? De profeet, sallallahoe alaihi wa salam, vrede zij met hem, heeft immers gezegd: “Als een persoon sterft, dan houden zijn verrichtingen op, behalve drie: een doorlopende liefdadigheid, kennis waar anderen profijt van hebben of een oprechte zoon die voor hem smeekbeden verricht.” Willen wij niet de profeet, sallallahoe alaihi wa salam, gehoorzamen en zijn advies opvolgen? Wij noemen onszelf toch immers zijn volgelingen?


En in het geweldige voorbeeld van ons, bouwde hij, zoals gezegd, bij aankomst in Medinah, masdjid al-Qoubaa. Willen wij dit voorbeeld niet voortzetten en hem ook volgen in het bouwen van een moskee? Als wij ons niet daadwerkelijk bezighouden met het sjouwen van stenen, kunnen wij ons dat niet op zijn minst inzetten door bijvoorbeeld financieel een steentje bij te dragen aan het huis waar vijf keer per dag wordt opgeroepen tot de aanbidding van Allaah? Willen wij niet bijdragen aan een plaats waar de gelovigen zij aan zij staan in rechte lijnen? Waar gehoor wordt gegeven aan de oproep tot het gebed? En waar Allaah wordt aanbeden?


Beste broeders en zusters, ik wil afsluiten met een welbekende overlevering waarin Aboe Hoerayrah, moge Allaah weltevreden zijn met hem, heeft overgeleverd dat er een vrouw was die altijd de moskee bezemde, die altijd schoonmaakte.

Op een nacht kwam zij te overlijden en de metgezellen wilden de moskee niet storen. Zij wasten haar en begroeven haar. En dit alles zonder de profeet te informeren. De volgende dag bemerkte de profeet, sallallahoe alaihi wa salam, de afwezigheid van deze vrouw en hij vroeg waar ze was. En hem werd verteld dat ze was gestorven en wat zij hadden gedaan. En hij zei toen: “Hadden jullie hier mij niet van op de hoogte kunnen brengen? Wijs mij haar graf.” Hij ging naar haar graf en verrichte het dodengebed voor haar.



Beste broeders en zusters, kijk naar de waarde van deze vrouw, moge Allaah genadig met haar zijn. Kijk naar de waarde die deze vrouw bij Allaah had en bij Zijn profeet. In onze ogen is het schoonmaken van de moskee iets laags. Er wordt hier minachtend over gedaan. Maar kijk welke waarde deze vrouw had. Wat dan te denken van degenen die oprecht geeft voor de bouw van dit huis. Welke waarde zal jij hebben als jij oprecht uitgeeft voor de bouw van een moskee.


Moge Allaah ons tot degenen laten behoren die rijkelijk uitgeven om moskeeën te bouwen, deze bezoeken, te onderhouden en tot degenen die middels deze daden de liefde van Allaah zullen verkrijgen.



Door: Saif Reyaz as-Surinamie
Genomen uit: de lezing ‘De rol van de moskee’
Bron: al-Yaqeen.com