dinsdag 17 februari 2009

advies: Waar kies jij voor?

Waar kies jij voor?

Alle lof zij Allah, en gebeden en vrede zij met de Boodschapper van Allah en zijn familie, metgezellen en degenen die hem bijstonden.

Degene wiens voornaamste doel het behalen van succes in het wereldse leven is, zal ongetwijfeld het Hiernamaals vergeten en er ook niet voor werken. Sommige van onze vrome voorgangers pleegden te zeggen: "Degene die van zijn wereldse houdt, zal zijn Hiernamaals benadelen en degene die van zijn Hiernamaals houdt, zal het wereldse benadelen. Kiest dan voor het blijvende in plaats van hetgeen vergaat." Met andere woorden: men dient er naar te streven om in het wereldse en in het Hiernamaals succes te behalen en men dient altijd te onthouden dat het wereldse voor korte duur is en het Hiernamaals eeuwig. Wat dit betreft zegt Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) ook:
قُلْ مَتَاعُ الدَّنْيَا قَلِيلٌ وَالآخِرَةُ خَيْرٌ لِّمَنِ اتَّقَى وَلاَ تُظْلَمُونَ فَتِيلاً
"Zeg: 'Het genot van de wereld is weinig en het Hiernamaals is beter voor wie (Allah) vreest en jullie worden in het geheel niet onrechtvaardig behandelt.'" (Annisaa', 77)

De mens heeft behoefte aan het behalen van succes in dit wereldse leven, maar is des te meer behoeftig aan het behalen van succes in het Hiernamaals. Het wereldse leven is namelijk voor korte duur en het Hiernamaals is eeuwig en blijvend. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) herinnert ons ook hieraan en zegt:
بَلْ تُؤْثِرُونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا وَالْآخِرَةُ خَيْرٌ وَأَبْقَى
"Welnee, jullie verkiezen het wereldse leven. Terwijl het Hiernamaals beter en blijvender is." (Al-A3laa, 16-17)

De mens verricht werkzaamheden voor het wereldse wanneer daar de mogelijkheid toe is, maar men dient het Hiernamaals niet te vergeten. Als een persoon bezig is met zijn wereldse bezigheden, zoals bijvoorbeeld zijn werk, hoeft het niet zo te zijn dat dit hem van zijn Hiernamaals weerhoudt. Terwijl men werkt, boodschappen doet of aan het lopen is, kan men bezig zijn met het uitspreken van lofuitingen, het gedenken van Allah en het tonen van berouw. Zo ontstaat er een gelijkheid tussen het wereldse en het Hiernamaals.

Wij hebben het hard nodig om onszelf eraan te herinneren dat dit wereldse leven niet voor eeuwig is. Velen hebben zich volledig overgegeven aan de verleidingen en genietingen van het wereldse leven. Het Hiernamaals zijn zij vergeten. Het gebed speelt geen rol in hun leven. De Qur’aan wordt niet gelezen. Het draait alleen om het binnenhalen van bezit en het genieten van het wereldse. Tegen deze mensen zeggen wij: "Laat het wereldse je niet afhouden van het Hiernamaals!" Degene die wordt meegenomen door het wereldse en er in verdrinkt, zal het Hiernamaals vergeten en zal denken dat het wereldse voor eeuwig is. Dit terwijl het wereldse voor korte duur is en wanneer de dood tot hen komt, zijn zij onachtzaam en ongehoorzaam.

Ibnu 3Umar overlevert: "De Boodschapper van Allah greep mij bij de schouders waarop hij zei: 'Wees in de wereld als een vreemde of een reiziger.'" Met andere woorden: raak niet gehecht aan het wereldse en gedraag je als een reiziger zonder vaste verblijfplaats.

En Ibnu 3Umar pleegde te zeggen: "Als je de avond haalt, verwacht dan niet de ochtend te halen en als je de ochtend haalt, verwacht dan niet de avond te halen. Als je gezond bent, maak hier dan gebruik van voordat je ziek wordt (en je niet meer in staat bent goede daden te verrichten) en zolang je nog leeft, moet je jezelf op de dood voorbereiden." (Al-Bukhaarie)

Wat kies jij deze week en de rest van je leven? Het wereldse of het Hiernamaals? De verstandige onder ons zal zich bezighouden met het verrichten van goede daden alvorens de dood hem treft. Hij ziet dit wereldse leven als een brug die hij over moet steken om uiteindelijk het Welbehagen van Allah te behalen en in het Paradijs te belanden.


Uitgetypt advies van Aboe Tariq



bron: www.mjede.nl