donderdag 12 februari 2009

Elke dag dat ik iets nieuws leer, besef ik hoe onwetend ik ben

Door: Sheikh Moeh'ammad ibn Ibrahiem at-Toewayrie
Uit: Oesoel ad-Dien a- Islaamie

Allah heeft de mens geschapen en heeft hem de mogelijkheid gegeven om kennis op te doen, door te kijken, luisteren en wijsheid te gebruiken (interpretatie van de betekenis): “En Allah bracht jullie uit de buiken van jullie moeders voort terwijl jullie niets wisten. En Hij gaf jullie het gehoor en het zien en de harten. Hopelijk zullen dankbaarheid tonen.” [An-Nahl 16:78].

Islam is de religie van kennis. De eerste ayah van de Qor-aan die neergezonden is, beveelt de mens om te lezen - wat de sleutel tot kennis is. Allah zegt namelijk (interpretatie van de betekenis): “Lees! In de naam van jouw Heer, Die heeft geschapen (al datgene dat bestaat).


Hij heeft de mens geschapen van een bloedklomp Lees! En jouw Heer is de Meest Edele Degene Die onderwezen heeft met de pen Hij heeft de mens onderwezen wat hij niet wist.” [al-'Alaq 96:1-5].In de Islaam komt kennis vergaren vóór het handelen; er kan geen handeling plaatsvinden, zonder kennis. Allah zegt in de Qor-aan (interpretatie van de betekenis): “Weet dat er geen God is dan Allah (O Mohammad) en vraag om vergeving voor jouw zonden en (voor de zonden van) de gelovige mannen en gelovige vrouwen.” [Moehammad 47:19].Allah waarschuwt elke moslim voor het spreken zonder kennis, zoals hij zegt in de Qor-aan (interpretatie van de betekenis): “En volg niet datgene waarover je geen kennis hebt. Voorwaar, het gehoor en het gezichtsvermogen en de harten: die zullen allen erover ondervraagd worden.” [Al Israa 17:36].


Allah roept geleerden op om zijn Eenheid te getuigen in de Qor-aan, nadat hij de status van kennis en geleerden benadrukt; Allah zegt (interpretatie van de betekenis): “Allah getuigt, dat er geen God is dan Hij en de engelen en degenen, die kennis bezitten, getuigen dit eveneens, handhavende de rechtvaardigheid: er is geen God dan Hij, de Almachtige, de Alwijze.” [Aali 'Amraan 3:18].Kennis en vrees voor Allah kunnen verkregen worden, door Zijn tekenen en schepping te kennen. De mensen met kennis zijn degenen die dit weten, vandaar dat Allah ze prijst met de woorden (interpretatie van de betekenis): “Voorwaar, het zijn slechts de bezitters van kennis onder Zijn dienaren die Allah vrezen.” [Faatir 35:28].De geleerden bezitten een nobele status in de Islaam; een status die hoger is dan die van anderen in deze wereld en het Hiernamaals.


Allah zegt (interpretatie van de betekenis): “Allah zal degenen onder jullie die geloven en degenen aan wie kennis is geschonken in rang verheffen.” [Al Moejaadilah 58:11].Omdat kennis zo belangrijk is, heeft Allah zijn boodschapper (salla llaahoe 'aleihi wa sallam) geboden om meer kennis te vergaren.


Allah, de Verhevene, zegt (interpretatie van de betekenis): “En zeg: mijn Heer vermeerder mijn kennis.” [Ta-Ha 20:114]. [Toevoeging Vertaler: Allah de Verhevene heeft Zijn profeet (salla llaahoe 'aleihi wa sallam) nergens geboden om meer van iets te vragen, behalve kennis. Laat dit een les voor jou zijn, beste lezer].


Allah prijst de geleerden in de Qor-aan als volgt (interpretatie van de betekenis): “Zeg: zijn degenen die kennis hebben gelijk aan degenen die geen kennis hebben? Voorwaar, het zijn slechts de mensen met gezond verstand die er lering uit trekken.” [Az Zoemar 39: 9].


Degenen die kennis bezitten, zijn de mensen die het snelste de waarheid begrijpen en erin geloven (interpretatie van de betekenis): “En zodat degenen die kennis zijn gegeven, zullen weten dat het de Waarheid van jouw Heer is, zodat zij erin geloven en zij hun harten aan Hem onderwerpen.” [al-Hajj 22:54].


Islam roept op tot het vergaren van kennis. De boodschapper van Allah (salla llaahoe ‘aleihi wa sallam) heeft het vergaren van kennis een verplichting gemaakt voor elke Moslim; de profeet (salla llaahoe 'aleihi wa sallam) heeft ons uitgelegd dat degene die kennis bezit superieur is aan degene die alleen maar aan het aanbidden is, zoals de maan superieur is aan elk ander hemellichaam [Vertaler: hiermee worden de sterren en anderen planeten bedoeld].


De boodschapper van Allah (salla llaahoe ‘aleihi wa sallam) zei ons, dat de geleerden de erfgenamen zijn van alle andere profeten en dat de profeten geen dinars of dirhams nalaten, maar juist kennis - degene die dus een gedeelte van deze kennis verkrijgt, heeft een groot goed ontvangen. Tenslotte zei de profeet (salla llaahoe 'aleihi wa sallam) ook, dat het zoeken van kennis een weg is naar het paradijs. Er is namelijk overgeleverd, dat de boodschapper van Allah (salla llaahoe 'aleihi wa sallam) heeft gezegd: “Degene die een pad volgt om kennis op te doen, Allah zal het pad naar het Paradijs voor hem gemakkelijk maken.” (Overgeleverd door al Boekhaarie, Kitaboel 'Ilm, p. 10).

De Islaam roept ons op om alle soorten kennis op te doen. De allerhoogste tak van kennis is uiteraard kennis van de sharie'ah. Daarna de kennis van medicijnen en verschillende andere takken.

Kennis van de sharie'ah staat het hoogst in aanzien, aangezien een dienaar op die manier zijn Heer, de profeet (salla llaahoe 'aleihi wa sallam) en zijn religie zal leren kennis. Dit is tevens de kennis die Allah had geschonken aan Zijn boodschapper, opdat hij dit aan de mensheid zou verkondigen (interpretatie van de betekenis): “Voorzeker, Allah gaf een grote gunst aan de gelovigen, toen Hij hen een boodschapper uit hun midden stuurde.


Hij draagt hun Zijn Verzen voor. En hij reinigt hen (de gelovigen) en hij onderwijst hun het Boek (de Qor-aan) en de Wijsheid, terwijl zij daarvoor zeker in duidelijke dwaling verkeerden.” [Aali 'Amraan 3: 164].De profeet (salla llaahoe 'aleihi wa sallam) zei: “Degene waarmee Allah het goede voorheeft, geeft hij begrip van de religie.” (Moettafaqoen 'aleih - overgeleverd door al Boekhaarie, 69).

Met betrekking tot het aandacht besteden aan het leren en onderwijzen van de Qor-aan, heeft de boodschapper van Allah het volgende gezegd: “De besten onder jullie, zijn degenen die de Qor-aan leren en het aan anderen onderwijzen.” (Moettafaqoen 'aleih - overgeleverd door al Boekhaarie, 4639).


Er zit geen goedheid in kennis, wanneer deze niet door handelingen bevestigd wordt; hetzelfde geldt voor woorden, die niet bevestigd worden door handelingen (interpretatie van de betekenis): “O jullie die geloven, waarom zeggen jullie wat jullie niet doen? Groot is de woede bij Allah dat jullie zeggen wat jullie niet doen.” [As Saff 61:2-3].De Oemmah heeft ten alle tijden en plaatsen behoefte aan geleerde mensen. Een gemeenschap zonder kennis en geleerden, zal een leven vol illusie leiden en zinken in een poel van duisternis.


Waar zal het naartoe leiden, wanneer een persoon niet eens weet wat Zijn Heer voorschrijft...? Degene die zijn kennis verbergt voor de gemeenschap, Allah zal hem bestraffen met een hoofdtuig van vuur op de Dag der Opstanding - behalve degene die berouw toont (interpretatie van de betekenis): “Voorwaar, zij die verbergen wat Wij hebben neergezonden van de duidelijk bewijzen en de Leiding, nadat Wij die aan de mensen hebben duidelijk gemaakt in het Schrift: zij zijn degenen die Allah vervloekt en die door de vervloekers vervloekt worden. Behalve degenen die berouw hebben getoond. Zich gebeterd hebben en (de Waarheid) duidelijk hebben gemaakt. Diegenen zijn van wie Ik het berouw aanvaard. En Ik ben de Meest Berouwaanvarende, de Meest Barmhartige.” [al Baqarah 2: 159-160].

Kennis zorgt voor grote beloningen. Degene die een advies geeft aan iemand, zal evenveel beloning krijgen, als degene die het advies uitgevoerd heeft. Wanneer een geleerde persoon overlijdt, dan zal Allah net zolang meer beloningen aan hem schenken, totdat zijn kennis niet meer gebruikt wordt.

De profeet (salla llaahoe 'aleihi wa sallam) heeft namelijk gezegd: “Wanneer de zoon van Adam sterft komen al zijn daden tot een einde, behalve drie: Sadaqah Djaariyah (voortdurende liefdadigheid), of kennis waar men van profiteert, of een rechtgeaarde nakomeling die smeekbeden voor hem (de overledene) maakt.” (Overgeleverd door Moesliem, 1631).

Als een geleerde zijn kennis verspreidt onder de mensen, dan zal hij evenveel beloningen ontvangen, als degenen die hem volgen. De profeet (salla llaahoe 'aleihi wa sallam) zei: “Degene die oproept tot het goede, zal evenveel beloningen ontvangen als degenen die hem volgen, zonder dat hun beloning op enige wijze in mindering wordt gebracht; en degene die oproept tot het slechte, zal evenveel zonden ontvangen als degenen die hem volgen, zonder dat hun zonden op enige wijze in mindering worden gebracht.” (Overgeleverd door Moesliem, 2674).


Het correct interpreteren van de Islam is een van de beste eigenschappen, waarmee een moslim gezegend kan worden. De boodschapper van Allah (salla llaahoe ‘aleihi wa sallam) zei hierover: “Degene waarmee Allah het goede voorheeft, geeft hij begrip van de religie.” (Moetafaqqoen 'aleih)Het lezen van de Qor-aan, het leren en het onderwijzen ervan, behoren tot de beste handelingen.

De profeet (salla llaahoe 'aleihi wa sallam) zei namelijk: “Afgunst (h'asad) is niet toegestaan, behalve tegenover twee (personen): Een man aan wie Allah (kennis van) de Qor-aan heeft gegeven, en hij staat er mee in gebed gedurende de nacht en gedurende de dag, en een man aan wie Allah rijkdom heeft gegeven, en hij geeft het uit gedurende de nacht en gedurende de dag.” (Overgeleverd door Moesliem, 815)

~~~~ "Elke dag dat ik iets nieuws leer, besef ik hoe onwetend ik ben." ~~~~
(Uitspraak van Imam Ashafi'ie - RahimahuAllah)