maandag 16 februari 2009

Jouw schepper bestaat

Jouw Schepper bestaat

Allah (de Verhevene) roept ons vele malen op in de Qur’aan om Zijn schepping te bekijken en stil te staan bij Zijn Tekenen. Eenieder met een zuiver verstand weet dat het niet zo kan zijn dat hij zonder doel is geschapen. Voor dit verheven doel heeft Allah dit geweldige heelal geschapen. Eenieder van ons en eenieder die gelooft in Allah dient te weten waarom Hij hem geschapen heeft. Hoe kan een persoon zeggen in een Schepper te geloven en vervolgens is hij onwetend over hetgeen de Schepper van hem vraagt. Een persoon die zichzelf veelvuldig herinnert aan dit doel zal in geloof toenemen en zal naar dit verheven doel streven, waardoor hij in staat zal zijn om het goede te verrichten en zich van het slechte te weerhouden.

Weet dat Allah jou en alles om je heen geschapen heeft. Degene die het bestaan van zijn Schepper ontkent, dient ook kennis te maken met Allah. Er wordt gezegd dat een groep atheïsten uit India bij Imaam Aboe Haniefah kwam en zij redetwistten met hem over de aanwezigheid van de Schepper. Zoals jullie weten behoorde Aboe Haniefah tot de grote geleerden. Hij sprak met hen af dat zij na één of twee dagen terug moesten komen. Zij kwamen en zeiden: "Wat heb je ons te zeggen." Hij (Aboe Haniefah) zei: "Ik denk aan een schip dat vol zat met handelswaar en voorzieningen, dat zich vervolgens door de vloedgolven heen sloeg, totdat zij bij de haven aankwam, en de goederen werden uitgeladen en het schip ging weer weg zonder dat zich in het schip een bestuurder of dragers bevonden." Toen zeiden zij: "Heb jij hierover moeten nadenken?" Hij zei: "Ja." Zij zeiden: "Dan heb jij geen verstand! Het is toch niet denkbaar dat een schip naar een haven vaart zonder bestuurder en vervolgens weer weggaat. Dit is toch absoluut ondenkbaar!" Hij zei: "Hoe kan het zo zijn dat jullie dit niet denkbaar vinden, terwijl jullie het wel denkbaar vinden dat deze hemelen en de zon en de maan en de sterren en de bergen en de bomen en de dieren en de mensen allemaal geen Schepper hebben?" Toen wisten zij dat deze man (Aboe Haniefah) hen toegesproken had op basis van hun verstand en zij waren niet in staat om hem te beantwoorden.1

Ook werd er tegen een bedoeïen gezegd: "Hoe weet jij dat jouw Heer bestaat?" Hij antwoordde: "De sporen duiden op een voorbijganger en uitwerpselen duiden op een kameel. Dus een hemel vol met sterren, een aarde rijk aan wegen en een zee rijk aan golven; duidt dit allemaal niet op de Alhorende, de Alziende?"
أَمْ خُلِقُوا مِنْ غَيْرِ شَيْءٍ أَمْ هُمُ الْخَالِقُون
"Of zijn zij uit niets geschapen, of zijn zij (zelf) de scheppers?" (Attoer, 35)

Vertel mij wie de hemelen en de aarde heeft geschapen? Vertel mij wie de mens in de beste vorm heeft geschapen. Is er een twijfel in het bestaan van Allah? Nee, het is een feit dat er een Schepper moet zijn die dit alles geschapen heeft en dat er een grote wijsheid schuilt achter de schepping van de mens.

Vaak worden diegenen die hun verstand gebruiken in de Qur’aan opgeroepen om de dagelijkse wonderen in de natuur eens goed te bekijken. Deze gelden als duidelijke indicaties van een bewuste Kracht die het universum controleert. De Schepping is zo ingewikkeld, maar toch zo perfect, dat er geen tekortkoming te bespeuren valt, hoe hard je ook je best doet om er één te vinden.
إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَاخْتِلاَفِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَالْفُلْكِ الَّتِي تَجْرِي فِي الْبَحْرِ بِمَا يَنفَعُ النَّاسَ وَمَا أَنزَلَ اللّهُ مِنَ السَّمَاءِ مِن مَّاء فَأَحْيَا بِهِ الأرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا وَبَثَّ فِيهَا مِن كُلِّ دَآبَّةٍ وَتَصْرِيفِ الرِّيَاحِ وَالسَّحَابِ الْمُسَخِّرِ بَيْنَ السَّمَاء وَالأَرْضِ لآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَعْقِلُونَ
"Voorwaar, in de schepping van de hemelen en de aarde en de afwisseling van de nacht en de dag en de schepen die over de zee varen met wat de mensen voordeel geeft, en het water dat Allah uit de hemel neerzendt, waarmee Hij de aarde tot leven brengt na haar dood, en dat Hij daarop allerlei dieren verspreidde, en de besturing van de winden en de wolken die tussen de hemel en de aarde dienstbaar zijn gemaakt, zijn zeker tekenen voor een volk dat verstandig is." (Al-Baqarah, 164)



Uit een lezing van Aboe Tariq



____________________________
1. Al-3aqiedah al-Waasitiyyah (Shaykh al-Islaam ibn Taymiyyah).

bron: www.mjede.nl