donderdag 26 november 2009

Liefde voor de wereld

Jezus de zoon van Maria zei:

كما لا يستقيم النار والماء في إناء كذلك لا يستقيم حب الآخرة والدنيا في قلب المؤمن
"Net zoals vuur en water niet samen kunnen bestaan in een pan, zo kan liefde voor dit wereldse leven en liefde voor het hiernamaals niet samen bestaan in het hart van de gelovige".

Sahl Abi Al-Asad zei:

مثل الذي يريد أن يجمع له الآخرة والدنيا مثل عبد له ربان لا يدري أيهما رضي
"Het voorbeeld van iemand die de wereldse en het hiernamaals wilt verkrijgen is zoals het voorbeeld van een slaaf die 2 meesters heeft, niet wetende welke tevreden te stellen!"

Luqmaan adviseerde zoon:

يا بني إن الدنيا بحر عميق يغرق فيه ناس كثير فلتكن سفينتك فيها تقوى الله وحشوها الإيمان بالله وشراعها التوكل على الله لعلك تنجو
"O mijn zoon! De dunya is een diepe oceaan waar velen in verdrinken! Laat jouw schip taqwallaah (vrees voor Allah) zijn, en vul [je schip] met imaan-bellah (geloof in Allah), En laat haar zeil tawakkal (vertrouwen) op Allah zijn, hopen dat je zult overleven".

Wahb Bin Munbih zei:

مثل الدنيا والآخرة كمثل رجل له ضرتان إن أرضى إحداهما أسخط الأخرى
"Het voorbeeld van de wereldse leven en het hiernamaals is zoals het voorbeeld van een man die twee vrouwen heeft. Als hij de een tevreden stelt, dan is de ander ontevreden".

Ibrahim Ibn Adham zei:

أرفض ياأخي حب الدنيا فإن حب الدنيا يعمي ويصم
"Oh mijn broeder! Weiger de liefde voor de dunya, want het maakt (mensen) blind en doof".

Abu Darda zei:

الدنيا ملعونة ملعون ما فيها إلا ذكر الله وما أوى إليه
"Deze wereld is vervloekt! Vervloekt is alles dat op haar is behalve de gedenking van Allah en hetgeen ernaartoe leidt".

Anas Ibn Malik zei:

يا أطول النبيين عمرا كيف وجدت الدنيا ولذتها ؟ قال : كرجل دخل بيتا له بابان فقام وسط البيت هنية ثم خرج من الباب الآخر
"De engel des doods kwam naar Noah en zei: "O profeet die het langst heeft geleefd! Wat vond je van de dunya en haar genietingen?" Hij antwoordde: "Zoals een man die een huis binnentrad met twee deuren. Hij kwam door een deur naar binnen, en verbleef daarin voor een moment, en ging door het ander deur eruit".

Bashir Bin Al-Haarith zegt:

من سأل الله الدنيا فإنما يسأله طول الوقوف
"Hij die Allah vraagt om de dunya, vraagt Allaah [eigenlijk] om lang [wachtend] te staan".

Ibrahim At-Taymi zegt:

الدنيا مشغلة اللهم لا تشغلني بها ولا تعطني منها شيئا
"Dunya is een bezigheid. O Allaah, hou mij niet er mee bezig en geef mij van haar niets!"

Al-Kathir Bin Ziyaad zei:

بيعوا دنياكم بآخرتكم تربحونها والله جميعا ولا تبيعوا آخرتكم بدنياكم فتخسرونهما والله جميعا
"Verkoop jullie wereldse leven in ruil voor het hiernamaals en bij Allah jullie zullen beiden verkrijgen, en verkoop het hiernamaals niet voor het wereldse leven want bij Allaah jullie zullen beiden verliezen!"

Awn Bin Abdullaah zei:

إن الدنيا والآخرة في قلب ابن آدم ككفتي الميزان بقدر ما ترجح إحداهما تخف الأخرى
"Voorzeker, het wereldse leven en het hiernamaals in het hart van de zoon van Adam zijn zoals een weegschaal. Als de ene kant omhoog gaat, gaat de ander kant omlaag".

Jezus de zoon van Maria zei:

طالب الدنيا مثل شارب ماء البحر كلما ازداد شربا ازداد عطشا حتى يقتله
"Wie de dunya achterna gaat is zoals iemand die (zout)water uit een oceaan drinkt. Hoe meer hij drinkt, hoe dorstiger hij wordt, totdat het hem doodmaakt!"

Hassan (Al-Basri) zei:

لو لم تكن لنا ذنوب إلا حبنا الدنيا خشينا أن يعذبنا الله
"Als de liefde voor de wereld de enige zonde was die ik had, dan noch zou ik Allah's straf vrezen!"

Isma'iel Ibn Khalid zei:

مر إبليس بعيسى بن مريم وهو متوسد حجرا فقال له : يا عيسى قد رضيت من الدنيا بهذا الحجر ؟ قال : فأخذ من تحت رأسه فقذف به إليه فقال : هذا لك مع الدنيا لا حاجة لي فيه
"De duivel liep langs Jezus de zoon van Maria terwijl hij zijn hoofd op een steen legde, en zei: "O Jezus, bent u tevreden met slechts een steen van deze dunya?" Hij haalde de steen van onder zijn hoofd en gooide het naar hem toe, zeggende: "Dat is voor jou naast de dunya! Ik heb er geen behoefte aan".

Salm Bin Bashir zei:

إن الحواريين قالوا لعيسى عليه السلام : يا روح الله علمنا عملا واحدا يحببنا إلى الله تعالى ؟ قال : ابغضوا الدنيا يحببكم الله
"De hawarieen zeiden tegen Jezus: "O geest van Allaah! Leer ons een daad dat als wij daarnaar handelen Allah van ons zal houden?" Hij zei: "Haat de wereld en Allah zal van jullie houden".

Malik Ibn Dinar zei:

حب الدنيا رأس كل خطيئة والنساء حبالة الشيطان والخمر داعية كل شر
"Liefde voor de wereld is het hoofd van elke fout, vrouwen zijn de valkuil van de Shaytan, en wijn is een oproeper tot elke zonde".

{Bron: Kitaab Dham Ad-Dunya - van Ibn Abi Dunya