donderdag 26 november 2009

Het offerfeest




Alle lof zij Allah, en gebeden en vrede zij met de Boodschapper van Allah en zijn familie, metgezellen en degenen die hem bijstonden.

Beste broeders en zusters, ik feliciteer jullie allen met de komst van een grote dag, namelijk 3iedu-l-Adhaa; het offerfeest. Ik wil mezelf en mijn broeders en zusters daarom aan een aantal belangrijke zaken herinneren die te maken hebben met het offerfeest en de dagen erna.

Beste broeders en zusters, het is allereerst sterk aangeraden om te offeren voor degene die hiertoe in staat is. Allah heeft het offeren voorgeschreven (Geprezen en Verheven zij Hij) in het volgende vers:

فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ

"Verricht daarom de salaah voor jouw Heer en slacht offerdieren." (Al-Kawthar, 2)
Sommige geleerden zien deze dag van het offeren als de beste dag van het jaar. Zo zegt imaam ibnu-l-Qayyim: "De beste dag bij Allah is de dag van het offeren." De vraag is dan: Wat dien ik te doen op deze dag?

1.Men kan de takbier1 uitspreken vanaf de fajr van de dag van 3Arafah tot en met al-3asr van de laatste dag van de dagen van Attashreeq (de dertiende dag van de maand dhu-l-hidjah).
2.Alvorens men vertrekt voor het 3ied-gebed reinigt men het lichaam en haalt men zijn mooiste kleren uit de kast. De man parfumeert zich en de vrouw zorgt ervoor dat zij niet geparfumeerd en opgemaakt over straat gaat.
3.Een ieder van ons dient zijn uiterste best te doen om het 3ied- gebed bij te wonen. Het is voor de man dan ook niet toegestaan deze na te laten. De Profeet (Allah's gebeden en vrede zij met hem) heeft hiertoe immers bevolen. Sterker nog, hij heeft zelfs de vrouwen opgedragen aanwezig te zijn bij het 3ied-gebed, inclusief de ongetrouwde en menstruerende vrouwen. Echter, de menstruerende vrouwen dienen niet te participeren in het gebed, maar zij horen wel aanwezig te zijn tijdens de preek. Deze verplichting benadrukt het belang van het 3ied-gebed.
4.Men feliciteert elkaar met deze geweldige dag.
5.Het is aanbevolen om niet op dezelfde weg terug te keren naar de huizen als de weg die men heeft genomen om de gebedsplaats te bezoeken, maar om voor een andere weg te kiezen. Dit op basis van hetgeen de Profeet (Allah's gebeden en vrede zij met hem) heeft verricht.
6.Het slachten van een offerdier. Dit dient te gebeuren na het 3ied-gebed en niet ervoor.
7.Men dient er naar te streven om op deze dag de familieleden te bezoeken, de ruzies bij te leggen, de arme en de behoeftige te voeden en blijdschap te tonen. Daarom zeg ik bij deze: "O jij die de rechten van zijn ouders heeft geschonden en hen is vergeten, maak het goed op deze dag. O jij die een geschil met een broeder of zuster heeft, nu heb je de kans om het goed te maken. O jij die zijn kinderen heeft verwaarloosd, op deze grote dag kun je hen verwennen."
8.Het hart dient op deze dag gezuiverd te worden van haat en nijd. Ontvang iedereen met een glimlach.

Het zijn deze dagen waar wij naar uit moeten kijken, beste moslims. Wees verheugd met deze dag en betrek de kinderen bij dit feest. Leg hen de wijsheid achter het offeren uit en geef hen cadeaus, zodat zij deze dag niet meer vergeten en ernaar zullen uitkijken. Het mag niet zo zijn dat de moslims in hoge mate verdrinken in het wereldse leven en zo achteloos worden dat zij geen waarde hechten aan deze dagen.

Tevens verzoek ik mijn broeders en zusters om de volgende zaken te vermijden:
• Het in koor uitspreken van lofuitingen.
• Mannen die zich tussen vrouwen gaan begeven die niet tot hun mahaarim behoren.
• Overdrijven in eten en drinken en het verkwisten van geld.

De dagen na el-3ied zijn de dagen van Tashrieq. Dit zijn de elfde, twaalfde en dertiende dag van de islamitische maand dhu-l-hidjah. Verschillende verzen in de Qur’aan en overleveringen spreken over de verheven positie van deze dagen. Zo zegt Allah:

وَاذْكُرُواْ اللّهَ فِي أَيَّامٍ مَّعْدُودَاتٍ

"En gedenkt Allah gedurende een vastgesteld aantal dagen." (Soerat al-Baqarah, 203)
Het betreft hier de dagen van Tashrieq zoals het standpunt was van Ibnu 3Umar en de meeste geleerden. De Profeet (vrede zij met hem) zei met betrekking tot de dagen van Tashrieq: "Dit zijn de dagen waarin wordt gegeten, gedronken en waarin aan Allah, de Verhevene, wordt gedacht."

Bij deze wil ik alvast tegen jullie zeggen: Moge Allah onze daden accepteren en ik hoop dat wij allen baat hebben bij deze adviezen.


Uitgetypt advies van Aboe Tariq
bron: www.mjede.nl