maandag 2 november 2009

advies: Laat je niet ontmoedigen door de lange weg

Alle lof zij Allah, en gebeden en vrede zij met de Boodschapper van Allah en zijn familie, metgezellen en degenen die hem bijstonden.

De weg naar Allah is lang en vergt enige inspanning en inzet. Om daar te komen waar je wilt zijn, moet er werk geleverd worden en dien je op je doel af te gaan. Je kunt niet komen waar je wilt zijn door te blijven klagen over de grote afstand die afgelegd dient te worden zonder iets te ondernemen. De oplossing is dat jij hulp zoekt bij Allah en niet gaat zitten klagen. Je moeten werken, ploeteren en alles doen wat nodig is om je Heer te behagen. Allah zegt:

وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّى يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ

"En aanbid jouw Heer totdat de dood tot jou komt." (Al-Hidjr: 99)

Ook zegt Allah tegen Zijn boodschapper:

فَإِذَا فَرَغْتَ فَانصَبْ

"Als jij dan klaar bent, span je dan in." (Al-Sharh: 7)
Ibnoe Khatier zegt in zijn uitleg over dit vers: "Als jij klaar bent met het voeren strijd, richt je aandacht op het aanbidden van je Heer."

Dit is de weg naar Allah, beste broeder en zuster, er dient gewerkt te worden. Met slapen en weeklagen kom je er niet. Toen 3Aa'ishah de profeet vrede zij met hem aansprak op zijn veelvoudige aanbidding, terwijl al zijn zonden hem vergeven zijn, zei hij vrede zij met hem: "Zal ik dan niet een dankbare dienaar moeten zijn?"

Dus wij dienen allemaal de weg van gehoorzaamheid in te slaan en deze niet te verlaten. Laat je niet ontmoedigen door de lange weg. Spreek jezelf steeds geduld in. Geduld in het gehoorzamen van Allah, geduld in het verkondigen van de Islaam. Want het zijn slechts de geduldigen die aanspraak maken op het Paradijs. Allah zegt:

إِنِّي جَزَيْتُهُمُ الْيَوْمَ بِمَا صَبَرُوا أَنَّهُمْ هُمُ الْفَائِزُونَ

"Waarlijk, vandaag heb Ik hen beloond wegens hun geduld. Voorzeker, zij zijn de overwinnaars." (Al-Moe'minoen: 111)

Wij kunnen heel veel leren van Noeh (vrede zij met hem) die voor de duur van 950 jaar op zijn volk heeft proberen in te praten. Nooit of te nimmer liet hij zich ontmoedigen door de lange weg die hij moest afleggen. Hij heeft er alles aan gedaan om zijn volk zover te krijgen dat zij in Allah zouden geloven. Noeh zal voor ons een voorbeeld moeten zijn op het gebied van volharding, vasthoudendheid en gaan voor idealen.

Beste broeder en zuster, door onszelfsteeds te herinneren aan de beloning die op ons te wachten staat, door steeds het paradijs en het Welbehagen van Allah te gedenken, kunnen wij de lange afstand die wij moeten afleggen om bij Allah te komen overwinnen, kunnen wij de bitterheid van de beproevingen verdragen en kunnen wij veilig onze bestemming bereiken.


Uitgetypt advies van Aboe Ismaïl
bron:www.mjede.nl