zondag 15 maart 2009

advies: Wees geen doorgeefluik

Alle lof zij Allah, en gebeden en vrede zij met de Boodschapper van Allah en zijn familie, metgezellen en degenen die hem bijstonden.

Oorspronkelijk is het religieus gezien niet toegestaan om je krenkend en beledigend uit te laten over jouw moslimbroeder of zuster. Eenieder die dus enige binding voelt met dit geloof van ons zal zich moeten onthouden van het schenden van iemands geloof, bloed, bezit, komaf en eer. En oorspronkelijk dienen wij ervan uit te gaan dat iedere moslim oprecht is in zijn bedoelingen. Wij kunnen hem niet slechts op basis van vermoedens en twijfels beschuldigen van allerlei twijfelachtige zaken en dwalingen. Om iemand als dwalende te bestempelen, dienen wij in het bezit te zijn van bewijs dat zo duidelijk is als de zon op een heldere zomerdag. Want nogmaals, een moslim is onschuldig van welke dwaling dan ook, totdat het tegendeel is bewezen. En je bent genoodzaakt alle informatie die tot jou komt en betrekking heeft op anderen te verifiëren. Allah zegt namelijk:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن جَاءكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَأٍ فَتَبَيَّنُوا أَن تُصِيبُوا قَوْماً بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَى مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ

"O jullie die geloven, als een verdorvene met een bericht komt, onderzoekt het dan nauwkeurig, anders treffen jullie uit onwetendheid een volk met een ramp, waarna jullie spijt zouden krijgen van wat jullie deden." (Soerat al-Hudjuraat: 6)

Beste broeders en zusters, een moslim is iemand die gekenmerkt wordt door een grote mate van betrouwbaarheid, oprechtheid en deugdzaamheid. Hij staat het niet toe door anderen te worden misbruikt en als doorgeefluik van alle roddels en belastende praatjes te fungeren. Wees niet één van degenen die hun tong in dienst stellen van het verspreiden van leugens en geruchten en zorg ervoor dat je erkentelijk bent voor de bijdrage die sommige du3aat leveren aan het verspreiden van het woord van Allah. En als het een keer gebeurt dat zo iemand een misstap heeft begaan, dan moet dit ons niet een gevoel van blijdschap geven en aanleiding voor ons zijn om de aanval op deze persoon te openen. Wij moeten juist Allah vragen om deze persoon te leiden.

Beste broeder en zuster, degenen die slecht spreken over hun broeders en zuster of nog erger over de geleerden en du3aat die onderdeel uitmaken van Ahloe as-Soennah wa al-Djamaa3ah en met verwijtende vinger naar hen wijzen, deze mensen hebben zich bewust of onbewust ten dienste gesteld van de shaytaan. Want zij houden de mensen af van het goede, dragen bij aan het verzwakken van de da3wah en zaaien twijfels over de rechtschapenheid van de geleerden en du3aat. En dit zijn ernstige misdrijven. Zouden wij telkens als een geleerde persoon een fout begaat, tegen hem moeten waarschuwen, dan zal er niemand overblijven. Want onschendbaarheid komt alleen profeten toe en niemand anders. Dus iedereen kan fouten maken, behalve profeten. Natuurlijk dient deze fout rechtgezet te worden, maar de mensen mogen niet voor hem gewaarschuwd worden. Dus wees gewaarschuwd en vermijd dit soort zittingen en de daarbij betrokken mensen om daarmee gehoor te geven aan de volgende Woorden van Allah:

وَإِذَا رَأَيْتَ الَّذِينَ يَخُوضُونَ فِي آيَاتِنَا فَأَعْرِضْ عَنْهُمْ حَتَّى يَخُوضُواْ فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ وَإِمَّا يُنسِيَنَّكَ الشَّيْطَانُ فَلاَ تَقْعُدْ بَعْدَ الذِّكْرَى مَعَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ

"En wanneer jij degenen ziet die beledigend spreken over Onze Verzen, wend je dan van hen af, totdat zij over een ander onderwerp spreken. En indien de shaytaan het jou doet vergeten, zit dan niet, nadat de herinnering (tot jou komt), bij het onrechtvaardige volk." (Soerat al-An3aam: 68)



Uitgetypt advies van Aboe Ismaïl
bron: www.mjede.nl