woensdag 17 maart 2010

Het belang van het vergaren van kennis

Alle lof zij Allah, en gebeden en vrede zij met de Boodschapper van Allah en zijn familie, metgezellen en degenen die hem bijstonden.

Het is een vaststaand gegeven dat het vergaren van kennis een belangrijke positie inneemt binnen het geloof. Het is voldoende om te weten dat Allah, de Verhevene, Zichzelf omschrijft als de Alwetende. Allah zegt namelijk:

إِنَّ اللّهَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ

Oftewel: "Voorwaar, Allah is Alwetend over alle dingen."

Alhoewel de kennis die Allah bezit niet kan worden vergeleken met de kennis van de dienaren. De kennis die aan Allah wordt toegekend, is één die niet is voorgegaan door onwetendheid en die niet onderhevig is aan vergeetachtigheid en achteloosheid. Ook wordt het belang van kennis onderstreept wanneer wij lezen dat de Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd:

العلماء ورثة الانبياء

Oftewel: De geleerden zijn de erfgenamen van de profeten. Dus degene die ernaar streeft om tot het niveau van de geleerden op te klimmen, is in werkelijkheid bezig om de erfenis van de profeten binnen te halen.

Een ander voordeel die het vergaren van religieuze kennis meebrengt, is het ontwikkelen van vrees richting Allah. Allah zegt:

إِنَّمَا يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاء

Oftewel: "Waarlijk, het zijn slechts de bezitters van kennis onder Zijn dienaren die Allah vrezen."

Ook vormt kennis de weg naar het Paradijs. De Profeet (vrede zij met hem) zei:

و من سلك طريقا يلتمس فيه علما سهل الله له طريقا الى الجنة

Oftewel: "En wie een pad bewandelt zoekende naar kennis, Allah zal voor hem hiermee een pad naar het Paradijs vergemakkelijken."

Daarnaast is het vergaren van kennis een teken van begunstiging. De Profeet (vrede zij met hem) zei:

من يرد الله به خيرا يفقه في الدين

Oftewel: "Degene met wie Allah het goede voorheeft, (hem) geeft Hij begrip van de religie."

Dit zijn slechts een aantal bewijzen die aangevoerd kunnen worden ter ondersteuning van het belang van kennis vergaren en dat wij niet zonder kunnen. Beste mensen, voor het belijden van ons geloof hebben wij simpelweg kennis nodig. Zonder kennis kan men zijn Heer niet aanbidden zoals het hoort. Tot slot wil ik jullie het volgende meegeven; kennis is het allerbeste wat een persoon na zijn dood kan achterlaten. De Profeet zegt:

إذا مات ابن آدم انقطعغ عمله إلا من ثلاث صدقة جارية أو علم ينتفع به أو ولد صالح يدعوا له

Oftewel: "Als een persoon sterft, houden zijn verrichtingen op, behalve drie; een doorlopende liefdadigheid, kennis waar anderen profijt van hebben of een oprecht kind dat smeekbeden voor hem verricht."


Uitgetypt advies van Aboe Ismaïl