maandag 7 december 2009

De zeven manieren om luiheid, saaiheid en zwakte, wanneer men probeert te studeren, te bevechten.

door Shaikh Ahmed Najmee (Rahimahoe Allah)

De vraagsteller vraagt:

''Ik ben zwak in het lezen van boeken die van nut zijn en als ik begin met het lezen van sommige boeken van 'Ilm (kennis) dan voel ik zwakte en saaiheid. Wat is dus uw advies voor mij en wat is de juiste weg in het lezen van de boeken die profijtvolle kennis bevatten; opdat ze ons (degenen die beloning zoeken) profijt opleveren?''

Ten eerste: Het is noodzaak voor degene die kennis zoekt, om zijn intentie te zuiveren, omwille van Allaah, de Heer der werelden. Opdat de reden en zijn doel ( van nuttige kennis opdoen) het aangezicht van Allaah zal zijn; en om de waarheid te kennen om ernaar te handelen, en om de valsheid te kennen om ervan weg te blijven.

Ten tweede: Om te handelen naar de kennis die hij geleerd heeft en om te proberen om de kennis die hij geleerd heeft aan anderen te onderwijzen.

Ten derde: Dat hij vastberaden is in het memoriseren van dat wat hij geleerd heeft en het herhaald, zodat het niet van hem weggaat.

Ten vierde: Vastberaden zijn om te leren wat hij niet weet; zodat kennis aan zijn kennis wordt toegevoegd.

Ten vijfde: Het constant aan Allaah vragen hem te voorzien van profijtvolle kennis en een goede voorziening en daden die geaccepteerd worden. De profeet (SallAllaahu `Alaihi Was Salaam) zei als hij het ochtend gebed had verricht, na de tasleem:

اللّهُـمَّ إِنِّـي أَسْأَلُـكَ عِلْمـاً نافِعـاً وَرِزْقـاً طَيِّـباً ، وَعَمَـلاً مُتَقَـبَّلاً.

''O Allaah, ik vraag U om profijtvolle kennis en een goede voorziening en daden die geaccepteerd worden''

Ten zesde: Als hij zich zwak voelt in het opdoen van kennis; dan zou hij Allaah moeten vragen voor de wilskracht en verlangen om kennis op te doen en zich hieraan toe te wijden.

Ten zevende: Het is verplicht voor de student van kennis om weg te blijven van ongehoorzaamheid, want waarlijk ongehoorzaamheid laat het hart sterven en verzwakt het begrip. Het is overgeleverd over imaam Shaafi'ee dat hij zei:

''Ik klaagde bij mijn leraar Wakee? over mijn zwakke memorisatie, dus hij begeleidde me naar het laten van zondes en hij zei: ''Weet dat kennis een licht is; en het licht van Allaah word niet aan een ongehoorzaam persoon gegeven.''

En ik zeg dat het bewijs voor dit te vinden is in het boek van Allaah, waarin Hij, geprezen is Hij, zegt:

يِـأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ إَن تَتَّقُواْ اللَّهَ يَجْعَل لَّكُمْ فُرْقَانًا وَيُكَفِّرْ عَنكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ وَاللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيمِ1

O jullie die geloven! Als jullie Allaah gehoorzamen en vrezen dan zal Hij jullie Furqaan (onderscheid) schenken en jullie zondes uitwissen en Hij zal jullie vergeven. En Allaah is de Bezitter van de Geweldige Gunst.

يأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ اتَّقُواْ اللَّهَ وَءَامِنُواْ بِرَسُولِهِ يُؤْتِكُمْ كِفْلَيْنِ مِن رَّحْمَتِهِ وَيَجْعَل لَّكُمْ نُوراً تَمْشُونَ بِهِ وَيَغْفِرْ لَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ2

O jullie die geloven, vreest Allaah en gelooft in Zijn boodschapper, Hij zal jullie een dubbel aandeel geven van Zijn genade en Hij zal jullie een licht geven, waarmee jullie recht zullen lopen en Hij zal jullie vergeven. En Allaah is Ghafoor-u Rahiem.

Wat dus belangrijk is, is dat de student van kennis voortdurend moet strijden. Strijden tegenover zichzelf en tegen zijn eigen passies en begeertes en haar hebzucht. En zich uitputten in het verkrijgen van kennis en hopen dat Allaah het hem toestaat om dat te bereiken. En het succes komt van Allaah.

Vertaald door een broeder
------------ --------
Uit het boek'' Fataawa Jaaliyya'' bladzijde 111

1 Soorah Al-Anfaal (8):29

2Soorah Al Hadeed (57):28