woensdag 3 juni 2009

advies: Het beste onderdeel van de Islaam

Alle lof zij Allah, en gebeden en vrede zij met de Boodschapper van Allah en zijn familie, metgezellen en degenen die hem bijstonden.

Aboe Moesa overlevert dat de boodschapper van Allah (vrede zij met hem) werd gevraagd: "Welk onderdeel van de Islaam kan als beste worden aangemerkt?" Hij antwoordde toen: "Degene voor wiens tong en handen de moslims veilig zijn."
Dus uit de overlevering kan opgemaakt worden dat een moslim qua geloof hoger wordt geacht wanneer hij deze eigenschap in huis heeft en de moslims geen last van hem ondervinden. Niet middels zijn tong en niet middels zijn handen.

Wie de overleveringen van de profeet (vrede zij met hem) erop naslaat, zal gauw opmerken dat hij op precies dezelfde vraag verschillende antwoorden gaf, rekeninghoudend natuurlijk met de gesteldheid en conditie van de vragensteller. Het is namelijk niet uitgesloten dat de persoon die hier de vraag heeft gesteld iemand is die anderen smadelijk heeft bejegend, hun eigendommen heeft ontvreemd, hen heeft geslagen enzovoort. Vandaar dat de profeet het nodig achtte om dit advies richting hem uit te brengen. Hij liet hem weten dat hij slechts tot een complete moslim kan uitgroeien door deze zaak in acht te nemen en het lasteren en schaden van anderen achterwege te laten.
Degene voor wie het lasteren, beledigen, beschuldigen en slaan van anderen een dagelijkse kost is geworden, van diegene kunnen wij zeggen, uitgaande van deze overlevering, dat hij incompleet is wat betreft zijn geloof.
De reden waarom de tong en de hand hier ter sprake worden gebracht, is vanwege de positie die zij innemen. De tong is namelijk de woordvoerder van het innerlijk en de meeste daden vinden plaats via de hand. Alles wat zich binnen een persoon bevindt komt naar buiten via de tong en bij alle handelingen van een persoon wordt vaak de hand als instrument gebruikt.

Deze zaak die genoemd is in de overlevering, namelijk de anderen veilig stellen tegen de gevolgen van je tong en je hand, dient als kenmerk voor de ware gelovige en dient tevens ter benadrukking van het belang van goed gedrag richting Allah, want degene die zich goed opstelt tegenover zijn broeders zal ongetwijfeld ook goed in de omgang zijn met Allah. Ik vraag Allah om ons het verheven karakter te schenken en anderen veilig te houden voor onze tong en handen.


advies van Aboe Ismaïl
bron: www.mjede.nl