woensdag 16 september 2009

De Nacht van de Qadr

In de Naam van Allah, de Barmhartige, de Meest Genadevolle.

Tot de gunsten van deze gemeenschap die zij van Allah heeft gekregen, behoren de dagen van gehoorzaamheid en goede daden. Opdat Hij hen begunstigd met barmhartigheid, vergeving en bevrijding van het Hellevuur. Tot deze dagen behoort ongetwijfeld de maand Ramadaan. En tot de grootste deugden van de maand Ramadaan behoort de Nacht van de Qadr, die door Allah verheven is boven de andere nachten. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) heeft gezegd:

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِالْقَدْرِ وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ لَيْلَةُ الْقَدْرِخَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَابِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ

"Waarlijk, Wij hebben hem (de Qur'aan) neergezonden in de Nacht van de Qadr. En wat doet jou weten wat de Nacht van de Qadr is? De Nacht van de Qadr is beter dan duizend maanden. De engelen en de Roeh (Djibriel) dalen daarin (veelvuldig) neder, met de toestemming van hun Heer, voor elke beschikking. Vrede heerst (in deze nacht), tot aan het aanbreken van de ochtendschemering." (Soerat al-Qadr)

In dit hoofdstuk bevinden zich vele gunsten met betrekking tot de Nacht van de Qadr:
1. Allah heeft de Qur’aan in deze Nacht geopenbaard, die als leiding geldt voor de mensheid en waarin zich hun geluk bevindt; zowel in het wereldse als in het Hiernamaals.
2. "En wat doet jou weten wat de Nacht van de Qadr is?" Het feit dat Allah deze vraag stelt, duidt op de achtenswaardigheid van deze Nacht.
3. Deze Nacht is beter dan duizend maanden.
4. De engelen dalen neer in deze Nacht. En zij dalen slechts neer met het goede, zegening en barmhartigheid.
5. In deze Nacht heerst vrede, omdat zij vrij is van vergelding en bestraffing.
6. Allah heeft over haar gunsten een gehele hoofdstuk geopenbaard die tot de Dag der Opstanding gereciteerd wordt.

De Profeet (Allah's gebeden en vrede zij met hem) heeft gezegd: "Al wie staand (in het gebed) Laylatu-l-Qadr doorbrengt uit (oprecht) geloof en rekenende (op de beloning van Allah), al zijn voorgaande zonden worden hem vergeven." (Sahieh al-Bukhaarie en Muslim)

De Nacht van de Qadr valt in één van de oneven nachten van de laatste tien dagen van de Ramadaan. Wij zijn niet door Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) op de hoogte gesteld over de exacte plaatsvinding van deze Nacht. De wijsheid hierachter is dat de dienaren van Allah de goede daden zullen gaan vermeerderen, zoals het verrichten van vrijwillige gebeden en smeekbedes. De Profeet (Allah's gebeden en vrede zij met hem) trok zich in deze laatste tien dagen van de maand Ramadaan terug in de moskee en vermeerderde zijn daden van aanbidding, hopende de Nacht van de Qadr te treffen in deze staat.

Haast je om berouw te tonen en vermeerder het verrichten van goede daden in de laatste dagen van de Ramadaan!