dinsdag 14 april 2009

advies: afgeleid door vermeerdering

Alle lof zij Allah, en gebeden en vrede zij met de Boodschapper van Allah en zijn familie, metgezellen en degenen die hem bijstonden.

Beste broeders en zusters, ik wil vandaag even stilstaan bij de volgende woorden van Allah:

أَلْهَاكُمُ التَّكَاثُرُ حَتَّى زُرْتُمُ الْمَقَابِرَ

Oftewel (interpretatie van de betekenis): "Het vermeerderen heeft jullie afgeleid. Totdat jullie de graven bezochten." (At-Takaathur, 1-2)

Deze woorden vestigen onze aandacht op een belangrijke zaak, namelijk het feit dat wij door het wereldse leven steeds afgeleid worden van het Hiernamaals. Kijk maar om je heen en je zult zien wat ik bedoel. Iedereen is bezig met het verzamelen van vergankelijkheden. Iedereen verdrinkt in de zee van lusten en begeerten. Ons werk heeft ons afgehouden van ons werkelijk doel, namelijk het Hiernamaals. Onze kinderen hebben ons afgeleid van het aanbidden van onze Heer. Wij slagen er maar niet in om alles aan de kant te zetten en ons te concentreren op het leven na de dood, al is het maar voor even. Want natuurlijk is er niets op tegen om je aandeel in dit wereldse leven achterna te gaan, maar het mag niet ten koste gaan van jouw aandeel in het Hiernamaals. Al met al, het wereldse leven stelt niet zoveel voor. Dit blijkt uit het volgende: De profeet (vrede zij met hem) liep op een dag langs een dode geit en zei tegen zijn metgezellen: "Denken jullie dat deze geit van geen waarde is voor haar eigenaren?" Zij zeiden: "Jazeker, en het bewijs is dat zij het hebben weggegooid," waarna de profeet (vrede zij met hem) zei: "Bij Allah, de waarde die het wereldse leven heeft (in de ogen) van Allah is nog lager dan de waarde die deze geit heeft (in de ogen) van haar eigenaren." Vervolgens zei de profeet (vrede zij met hem): "Als het wereldse leven de waarde zal hebben van de vleugel van een mug, dan zal Allah een ongelovige niet eens een slokje water schenken."

En gelet ook op de volgende woorden:

أَلْهَاكُمُ التَّكَاثُرُ حَتَّى زُرْتُمُ الْمَقَابِرَ

Oftewel (interpretatie van de betekenis): "Het vermeerderen heeft jullie afgeleid. Totdat jullie de graven bezochten."
Het is opvallend om te zien hoe Allah na het benoemen van de vermeerdering die de mensen bezighoudt, onmiddellijk overgaat tot het benoemen van de graven. En dit geeft aan dat deze overgang niet veel tijd nodig heeft. Het zijn slechts momenten en dan zullen deze mensen die zo bezig zijn met het oppotten van bezit de overstap maken naar het Hiernamaals. Slechts ogenblikken en dan vindt de overgang plaats van de ruime, verlichte paleizen naar het nauwe donkere graf. Slechts ogenblikken en dan vindt de overgang plaats van het samenzijn met je vrouw en kinderen naar de eenzaamheid van het graf. Slechts ogenblikken en jouw hele wereld valt uiteen. De profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: "Drie zaken gaan de gestorvene achterna; zijn familie, bezit en daden. Twee ervan komen terug en één zaak blijft bij hem. Zijn familie en bezit komen terug en zijn daden blijven achter."

Beste broeder en zuster, het zijn diezelfde vrouw, man en kinderen waar jij ontzettend veel van hield, die uiteindelijk het zand over jouw gezicht zullen gooien. En even tussen ons; niemand van hen zal bereid zijn om één nacht met jou in het graf door te brengen. Jouw enige metgezel in het graf zijn jouw daden.
Ik vraag Allah om onze harten vrij te maken van hebzucht. Vrij te maken van liefde voor dit wereldse leven en onze harten juist te vullen met liefde voor het Hiernamaals.


Uitgetypt advies van Aboe Ismaïl
bron:www.mjede.nl