woensdag 12 januari 2011

Zichzelf behandelen door het reciteren...

Door de nobele Shaykh al-Imaam Aboe ‘Abdillaah ‘Abdoel-‘Aziez ibn ‘Abdillaah ibn Baaz moge Allah hem genadig zijn

Vraag: Is het voor de Moslim mogelijk om zichzelf te behandelen door middel van het reciteren en het blazen in het water?


Antwoord: Wanneer de Profeet - sallallahoe ‘alayhi wa sallam - een ziekte voelde, blies hij voor het slapen gaan

driemaal in zijn handen met
Soerah al-Ikhlaas (112),
Soerah al-Falaq (113) en
Soerah an-Naas (114), en veegde elke keer over dat gedeelte van zijn lichaam waarover hij in staat was om te vegen, beginnend bij zijn hoofd, gezicht en borst,

zoals ‘Aa-ishah - moge Allah tevreden zijn met haar - dat heeft bericht in de authentieke overlevering. En toen hij ziek werd, verrichte Djibriel(1) de roeqya over hem door de volgende woorden driemaal over het water te lezen:

بسم الله أرقيك من كل شيء يؤذيك من شر كل نفس أو عين حاسد الله يشفيك بسم الله أرقيك

"Bismil-Laahi arqiek, min koelli shay-in yoe-dhiek, min sharri koelli nafsin aw ‘ayni haasidinil-Laahoe yashfiek, bismil-Laahi arqiek

(In de Naam van Allah lees ik over jou. En moge Allah jou genezen van elke zaak die jou kwaad doet, en van het kwaad van elke ziel of elk afgunstig oog. In de Naam van Allah lees ik over jou)."(2)


Deze roeqya is toegestaan en nuttig.

En de Profeet - sallallahoe ‘alayhi wa sallam - las over het water voor Thaabit ibn Qays - moge Allah tevreden zijn met hem - en gebood dat deze over hem gegoten werd, zoals Aboe Daawoed dat met een goede overleveringsketen heeft overgeleverd in het Boek van de Geneeskunde. Zo zijn er nog andere soorten van roeqya die in zijn tijd - sallallahoe ‘alayhi wa sallam - plaatsvonden, zoals hij de roeqya verrichtte bij sommige zieken met de volgende woorden:

اللهم رب الناس أذهب الباس، واشف أنت الشافي لا شفاء إلا شفاؤك شفاءً لا يغادر سقما

"Allahoemma Rabban-naas, adh-hibil-baas, washfi antash-Shaafie, laa shifaa-a illaa shifaa-oek, shifaa-an laa yoeghaadiroe saqama

(O Allah, Heer van de mensen, neem het kwaad weg. Genees, U bent de Genezer. Er is geen genezing dan Uw genezing, een genezing die geen ziekte achterlaat)."(3)



Bron: Madjmoe' Fataawaa wa Maqaalaat Moetanawwi'ah deel 8, blz. 94

(1) Voetnoot van de vertaler: Djibriel - ‘alayhis-salaam: De Engel Gabriël.
(2) Overgeleverd door Moeslim (2186).
(3) Overgeleverd door al-Boekhaarie (5675) en Moeslim (2191).