donderdag 5 maart 2009

advies: Steun elkaar in het goede

Steunt elkaar in het goede

Alle lof zij Allah, en gebeden en vrede zij met de Boodschapper van Allah en zijn familie, metgezellen en degenen die hem bijstonden.

Allah zegt:

وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

Oftewel (interpretatie van de betekenis):
"Ondersteunt elkaar in (het verrichten) het goede en Taqwa. En steunt elkaar niet in (het begaan van) zonde en overtredingen. En vreest Allah. Voorwaar, Allah is streng in de bestraffing."

Uit dit vers valt op te maken dat wij elkaar moeten helpen in het goede. Dit is namelijk een kenmerk van degenen die succes zullen kennen in het wereldse leven en in het hiernamaals. Allah zegt namelijk:

وَالْعَصْرِ إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ

Oftewel (interpretatie van de betekenis):
"Bij de tijd. Waarlijk de mens is in verlies. Behalve degenen die geloofden en goede daden verrichtten. En elkaar aanspoorden tot de waarheid. En elkaar aanspoorden tot geduld."

Dus uit dit hoofdstuk valt op te maken dat één van de zaken die kenmerkend is voor deze mensen, is dat zij elkander aansporen tot het goede en het goede beperkt zich tot datgene waarmee de boodschappers zijn gekomen.

Beste broeder en zuster, de gelovigen vormen één geheel, één lichaam, één bouwwerk. Zij zijn op elkaar aangewezen en moeten elkaar helpen. Natuurlijk heeft de zwakheid zich meester gemaakt van onze gemeenschap. Het heeft ons in haar greep, maar dit neemt niet weg dat wij moeten samenwerken om er weer bovenop te geraken. Door een aantal zwakke touwen aan elkaar te knopen, kun je alsnog een stevig koord maken. Jij bent een zwak touw. Ik ben een zwak touw, maar samen vormen wij een stevig koord. De totstandkoming van alles behoeft samenwerking. Neem bijvoorbeeld een brood. Een eenvoudig iets, maar heb jij je weleens afgevraagd hoeveel mensen betrokken zijn bij het maken van zo'n brood. Denk maar aan degene die het land heeft bewerkt, besproeit, bezaaid, de graan heeft geoogst, vervoert, gemalen, gekneden, gebakken, verkocht, op tafel heeft gezet enzovoort. Als dit allemaal geldt voor het maken van een brood, laat staan als het gaat om een zaak van Allah. Wij moeten elkaar dus helpen in het opvoeden van elkaar, het bevechten van onrecht, het openen van de ogen, het benutten van de capaciteiten van onze jongeren. Kort gezegd; wij moeten elkaar helpen. Allah zegt:

وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَيُقِيمُونَ الصَّلاَةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَيُطِيعُونَ اللّهَ وَرَسُولَهُ أُوْلَـئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

Oftewel (interpretatie van de betekenis):
"En de gelovigen, mannen en vrouwen, zijn elkaars bondgenoten. Zij sporen aan tot het goede en verbieden het kwade en onderhouden het gebed en betalen de Zakaat en gehoorzamen Allah en Zijn boodschapper. Deze zijn het, wie Allah's barmhartigheid zal toekomen. Voorzeker, Allah is Almachtig, Alwijs." (At-Taubah: 71)


Uitgetypt advies van Aboe Ismaïl

bron: www.mjede.nl